13 saker du inte visste om Google

Google är fantastiskt

Google är i sig en fantastisk historia som bygger på perfekt tajming, rätt teknik, perfekt utformning och en mängd andra faktorer. Det finns dock några riktigt intressanta fakta om Google som vissa har spelat ganska stor roll, medan vissa andra bara är roliga att veta.

Jag har jagat runt på Internet (med Google) för att samla det bästa av fakta om Google – här är därför mina favoriter. Min inriktning är ju egentligen SEM och SEO, men detta är andra spännande och roliga fakta om Google.

Fakta om Google

1. Första gången Google valde att göra någonting annorlunda med sin logotyp (något som idag är känt som ”Doodles”) var när de två grundarna skulle på konferens och därmed valde att lägga en gubbe vid andra o:et för att symbolisera att man inte kunde svara på tekniska frågor under tiden de var bortresta. Detta övergick vid ett senare skede istället uppmärksamma vissa dagar eller datum (som till exempel historiska personers födelsedagar).

2. BackRub var namnet de valde innan man bytte till Google. Backrub var skrivet med Java och Python och drevs med hjälp av Linux-servrar med 28 GB hårddisk vardera. Den 29 augusti 1996 hade Backrub indexerat 75 miljoner sidor vilket motsvarade 207 GB data. Hälften av de sidor man indexerat hade man även laddat ner, medan resterande hälften stod på kö (det tog tid…).

3. I september 1998 till februari 1999 hade man kontoret i garaget hemma hos Susan Wojcicki (som idag är Googles Senior Vice President of Ads). Bilden nedan visar huset (och garaget till vänster).

4. Anledningen till Googles enkla design (som den alltid haft) är för att de i början inte kunde så mycket HTML och således inte kunde designa något snyggare. Idag håller den samma utseende som för femton år sedan, dock ännu mer avskalad idag.

5. I ett A/B-test testade Google att ta bort ”I feel lucky”-knappen (som ingen använde). Detta gjorde att antalet besökare minskade och att antalet sökningar per person minskade. Slutsatsen de drog var att det var en knapp ”som var skön för besökaren att ha – trots att ingen använde den.”

6. Man testade Gmail 2 år innan man 2004 gick ut med det publikt. Alla anställda på Google var ”testgruppen” och man kunde utefter testet i 2 år göra slutsatsen att det finns 6 typer av ”mailpersonligheter”. Gmail ska idag baserat på detta tillfredsställa alla 6 personligheter, till en så hög grad som möjligt.

7. Google.com får 28 errors om man gör en markup validation. Bland annat har man till en väldigt stor del valt att hoppa över CSS-filer för att istället lägga stylingen direkt i elementet. Otroligt för att vara ett av världens främsta IT-bolag.

8. Google låter många av sina anställda avvara 20% av sin arbetstid till nya projekt. Bland annat har produkter så som Adsense och Gmail uppkommit på detta sätt.

9. 72 miljoner dollar går årligen åt för att ge Googles anställda gratis frukost, lunch och mellanmål.

10. När Google börsnoterades 2004 så valde man att i sin S1:a be om $2,718,281,828 i kapital. En uträkning gjord av 700 revisorer och ekonomer tänker du kanske? Nejdå, detta är de tio första siffrorna i den matematiska konstanten ”e”. Härligt med nördar som trollar amerikanska börser va? 🙂

11. När man 1999 valde att på Google ta in ett ”företagsgodis” så valde man ”Swedish Fish”. Du känner säkert igen fisken och har ätit den själv, då den återfinns i lösgodishyllorna.

12. När Google 1999 i november bara har 40 anställda väljer man att anställa en egen kock (inte alla startups som har det!). Han heter Charlie Ayers och hade tidigare varit kock åt Grateful Dead.

13. Bland alla de språk som man kan använda Google på så finns även ”Swedish chef” med. Antingen kan du gå in under ”Inställningar” och välja ”Bork bork bork!” eller gå hit och testa utan att behöva byta. Detta alternativ på språk har man haft ända sedan april 2001.

Har du fler intressanta fakta om Google?

Detta inlägg har 3 kommentarer

Lämna ett svar