Därför ökar sökningarna på Google

Sökvolymen ökar

Google påpekar upprepade gånger hur mycket antal sökningar ökar och hur fantastiskt det är att finnas i sökmotorn – där alla andra finns. Därför ska man på Adwords buda och hur många gånger har man inte fått den där papperslappen med 750 kr presentkort? Ett antal gånger, ja.

Jag ska inte ljuga – jag älskar Adwords. Det är ett fantastiskt redskap och en framgångsrik kanal i mitt jobb, inget fel på det.

sokningar pa google

Dopar sökvolymen

Något jag stör mig på är dock är att Google på ett sätt ”dopar” sina söksiffror, precis på samma sätt som Microsoft ”dopar” sina besökarsiffror på MSN.com genom att ha det som startsida på varenda PC i hela världen. Det Google gör är att de i Chrome tvingar dig till att söka – verkligen TVINGAR.

Hur gör de?

Jo, t.ex. så besöker jag varje dag sidor som Tradedoubler.com, Warriorforum.com, Facebook.com, Twitter.com och en hel del andra webbsidor men varenda gång jag skriver in början av domänen i adressfältet så är det som om jag aldrig någonsin besökt sidan – den finns ju inte med i historiken!

Här nedan är till och med ett exempel där jag till och med samtidigt är inne på Tradedoubler (fliken där det står ”Välkommen”) men inte ens det hjälper. Den föreslår Tradera.com – en sida jag aldrig besökt med denna dator.

Stora sökningar

Det är då inte heller så konstigt att några av de mest sökta orden på Google.se förra året var ”Facebook”, ”Aftonbladet”, ”Twitter” och andra stora webbsidor. Vad som nästan är ännu värre är att adressfältet på Chrome även har instantsökning aktiverat vilket betyder att den gör en sökning om du är lite för långsam på att skriva klart ett ord i adressfältet.

Ska vi försöka hitta en korrelation mellan ökade sökningar och nerladdningar av Chrome? Titta på grafen nedan där den gröna linjen är antal nerladdningar av Chrome vs. andra webbläsare. Inte så konstigt sökningarna ökar.

Jag ska dock ännu en gång klargöra att jag självklart fortfarande tror att sökningarna i Google hade ökat även om Chrome inte fanns – dock inte lika mycket. Google har helt enkelt valt ett oärligt sätt att dopa sina siffror.

Lämna ett svar