Ökad e-handel på faktura leder till skuldsättning

E-handel och skuldsättning

E-handeln växer så att det knakar i Sverige. Under de senaste åren har många nya konsumenter upptäckt fördelarna med att köpa varor på internet istället för på staden. Utbudet är dignande, priserna lägre och varumärkena många.

Undersökningar talar om att 8 av 10 svenskar någon gång köper varor över nätet. Att många väljer att handla modekläder online är något som även märks på den här sidan om jackor. Nu när vi går mot vinter har besöksantalet ökat kraftigt och med den kommer en del försäljningar.

E-handel och fakturor

Men att e-handeln växer är inte fullständigt oproblematiskt. Allt fler väljer nämligen att handla på kredit istället för att betala med sina intjänade pengar. Framförallt är det väldigt många som väljer att göra sina köp på faktura. Att handla på faktura innebär att du delar upp betalningen månadsvis istället för att betala allt vid köptillfället.

Fakturabetalning ger personer som saknar tillgängligt kapital, möjlighet att köpa produkter, varor och tjänster på avbetalning. Möjligheten finns även att betala en viss del av köpebeloppet direkt vid köptillfället och sedan restbetala med hjälp av faktura. Det minsta beloppet för avbetalning via Klarna Faktura är 50 kr och du väljer själv hur fort eller långsamt du vill betala av din skuld.

Fakturabetalning

I teorin låter fakturaavbetalningar som något väldigt användbart och viss kan det finnas tillfällen då denna typ av delbetalning verkligen kan vara till nytta. Vad inte alla förstår, är dock att alla köp blir dyrare om de görs via faktura.

Sanningen är den att handel via faktura är en form av kredit lånealternativ, där fakturabolag som Klarna och Resursbank dels tar ut en ränta på ett antal procent på det lånade pengarna och dels låter kunden betala ett antal fasta avgifter i form av avi-avgift samt uppläggningskostnad. Sammantaget kan ett kreditköp kosta kunden åtskilliga tusentals kronor mer jämfört med om denne skulle valt att betala kontant.

Kreditköp på Internet

Nya undersökningar i Sveriges Radio Ekot visar också att antalet skuldsatta hos kronofogden växer till följd utav fakturaköp. Främst är det e-konsumenter som drar på sig skulder då de handlar varor och tjänster online.

Lämna ett svar