Ergonomi för dig som arbetar framför en dator

Arbetande med datorn och ergonomi

Om du, precis som jag sitter framför en dator dagarna i ända. Det är idag ganska svårt att undvika datorn på ett jobb, speciellt om man arbetar på ett kontor. Det finns många dagar som jag personligen har känt att jag har suttit för länge eller jag har suttit konstigt så när jag ska gå får jag ont i ryggen och liknande.

Nya kontorsarbeten

Mycket av dessa problem har väldigt många människor idag just för att våra arbeten har under de senaste 100 åren gått från kroppsarbete till kontorsarbete. Ju mer tekniken utvecklas desto mer kan alla i ett företag vara på olika platser och vi slipper resa lika mycket som förr och ditt företag eller företaget där du är anställd kan vidga sina vyer till andra kontinenter.

Kontorsarbete innebär stela leder och rygg?

Inte alls. Men det gäller att du har kunskapen om ergonomi och möjligheten till att ändra din arbetsposition. Ofta är det de här små ändringarna som gör mest nytta. Visst du kan köpa världens skönaste gelekudde att ha under armarna när de vilar på tangentbordet. Inget ont om gelekuddar men du kan förbättra dina arbetsförhållanden utan att behöva betala något.

  • Ljuset på kontoret är viktigt, för dåligt ljus gör att du måste anstränga dina ögon mer än vanligt vilket i sin tur leder till att du blir trött och därefter kanske du sjunker ihop eller inte alls har samma hållning som du har när du är pigg.
  • Så ett bra ljus i lokalen är viktigt ju mer naturligt ljus du kan få desto bättre.
  • Skärmens position är A och O vad gäller ergonomi för arbete vid ett skrivbord. Som du kan se enligt bilden till höger ska skärmens överkant vara i ögonhöjd om du från din position tittar rakt fram.

Ergonomi tips

  • Du ska inte behöva sänka blicken mer än 15 grader för att se mitt i skärmen. Detta är det mest optimala. Du ska inte heller behöva sträcka dig för att nå telefonen, papper och penna eller liknande. Om du behöver använda dessa saker under din arbetsdag bör dessa ligga inom räckhåll för dig.
  • Kontorsstolen är även den en vital del och du kommer tjäna på att införskaffa dig en vettig kontorsstol. Bättre mer ergonomiska stolar kostar mer än vanliga men oftast så märker man direkt vilken kontorsstol som är den bättre varianten. Stolar i all ära men för att komma lindrigare undan kan du använda dig av vad du har med dessa små tips;

Tips för bättre ergonomi

  • Höj stolen så pass högt att du måste ha benen i marken, böjningen på knäna bör vara nästan vinkelrät för bästa position.
  • Sitt så rak i ryggen som du bara kan, sträva även här efter en vinkelrät position.
  • Höj eller sänk armstöden så dina armar är vinkelräta när du skriver på tangentbordet, dina armar bör även vila mot armstöden när du jobbar.

Som du märker kan du göra mycket för din kropp med de kontorsmöbler som du redan äger. Det finns ingen mening med att köpa ett höj och sänkbart skrivbord det första man gör, visserligen är det väldigt bra att kunna blanda stående och sittande på sin arbetsdag men det är inte alls nödvändigt.

Ta del av dessa tips så kommer både du själv och ditt företag tjäna på det. Färre sjukdagar vilket resulterar i fler glada arbetsgivare och personal.

Lämna ett svar