Fått sämre placeringar? Rensa dåliga länkar

Ta bort skitlänkar!

Många har uppfattningen att alla typer av länkar är bra på ett eller annat sätt, helt enkelt att en länk inte kan påverka negativt. Detta är tyvärr en felaktig uppfattning enligt mig, då det mycket väl kan vara så att man kan bli negativt påverkad av en länk. Länkar är viktiga för sökmotoroptimering.

Dåligt förtroende med dåliga länkar

Det finns några olika former av dåliga länkar, men principen är densamma. Om länken kommer från en sida med dåligt förtroende av Google – då kan länken skada. Det finns ett mycket tydligt exempel på detta som beskrivs i ett inlägg på SEOmoz där de skriver om sidan WPMU.org som förlorade 80% trafik från Google tack vare Penguin, men de lokaliserade problemet (vilket var den låga kvalitén på en viss typ av länkar) vilket gjorde att de fick tillbaka 100% av söktrafiken.

Några regler för att minska risken

Notera att jag inte säger att dessa sätt är dåliga, men om du är osäker på kvalitén på sidan så bör du inte placera en länk där.

  • Sitewide footerlänkar på MFA-sidor.
  • Länkar på sidor med ‘spunnet innehåll’.
  • Sitewide-länkar tillsammans med ett gäng andra sidewide-länkar. Till exempel om någon proppat en footer eller blogroll full med länkar till andra sidor. Ännu värre om ankartexterna är sökord.
  • Försök hålla nere andelen länkar med en keyword-ankartext. T.ex. använd oftare ”klicka här för att se soffbord” än bara ”soffbord”. (För att förenkla det lite)
  • Vad du dock inte ska vara ”rädd” för är direkta länkbyten. Till exempel om du länkar till en person som länkar tillbaka från samma sida, många tror det är farligt – men det är det inte. Hoppa därför tre-vägs-bytena om det är därför du gör dem.

En bra länkprofil

Se till att ha en städad länkprofil helt enkelt och att du inte till exempel lagt en länk i en footer på ett WordPress-tema du designat och publicerat – det kan göra att länken hamnar på ett gäng sidor med låg kvalité vilket troligen kommer att straffa dig – dock beroende på hur ankartexten ser ut.

Är det en länk det står ”Billigt lån” i, istället för ”Petters Webbdesign” – då kommer det straffa dig. Men så länge det är ”white hat”-ankartext så kommer det inte skada dig att ligga t.ex. i footern på sidor av låg kvalité.

Jag tipsar om Ahrefs.com och Opensiteexplorer.org för er som inte tidigare använt dessa tjänster. Själv analyserar jag mina projekt här dagligen och tycker det är fantastiska källor för att få bra resultat.

Lämna ett svar