Film – nära tillgänglig vardagsterapi

  • Inläggskategori:Teknik
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Se film och må bra

För många är det svårt att tänka sig en vardag utan filmtittande och musiklyssnande. De är sysslor som man kan klämma in lite överallt – som inte kräver några vidare ansträngningar eller åtaganden. Att plocka upp och börja läsa en bok är annorlunda. Där binder du dig på ett annat sätt. Det blir ett sorts projekt.

Du köper dina filmer, serier och din musik hos Ginza med rabattkod.

Bra filmupplevelse

Det kanske allra bästa med att se på film är att själva upplevelsen skapar så många band. Du har ett förhållande till vad du ser, ett förhållande till den musik du hör, och kanske även till den eller de andra i vardagsrumssoffan som du delar upplevelsen med. Filmtittande är ju ofta ett socialt fenomen. Flera personer kan se på samma film samtidigt.

Försöker flera personer läsa samma bok samtidigt så kommer det snabbt bli problem. Det låter som ett basalt påstående, men kan ha en betydande roll i filmens och filmtittandets ihållande popularitet. Alla är vi sällskapsdjur.

Filmstudier

Att både filmstudier och musikstudier fortfarande har lite ”flumstatus” i universitetssammanhang är någonting som med största sannolikhet gradvis kommer att förändras. Vad vi väljer att se och lyssna till har ju en stor betydelse för hur vi formar våra uppfattningar och utvecklar vår identitet. Det i sin tur bidrar till hur vi tar ställning i olika frågor.

Kraften i film och musik

Vi underskattar kraften av musikens strukturella logik och den helhetskänsla vi ofta får av en film trots att flera personers karaktärsdrag, utvecklingsprocesser och öden har presenterats, knutits ihop, brustit, åter svetsats samman, och sammanfattats under loppet av ibland så lite som 90 minuter. Vårt förhållande till kameran är fortfarande tämligen okritiskt. Kan kameran ljuga? När ljuger den? Finns det gömda budskap som vi sväljer med hull och hår? Vilka filmer talar mest sanning?

Underhållning som studier

Filmstudier skyfflas ständigt in under ”mediastudier”, och musikvetenskapen är så pass okänd så att musikstudenter nästan alltid får frågan ”vad spelar du för instrument?” Vi talar om underhållning som vi gärna behandlar som separata, självständiga fenomen. Det är enklast och bekvämast så. Men bör man marginalisera sådana aktiviteter som vi tillägnar så många av våra timmar åt, och som mer än de flesta andra höjer vår sinnesnärvaro?

Vardagsterapi

Film är vardagsterapi för att vi flyr från vår egen verklighet. Men vi beskådar ofta det vi uppfattar som sanningar, eller potentiella sådana. Och hur det påverkar oss analyserar vi kanske inte så ofta, av den enkla anledningen att det rör sig om underhållning och att vi tar en paus från tänkandet.

Film behövs, men vi får inte glömma att lite då och då fundera över vad vi ser! Skall du köpa film, så köp den med rabattkoder, så du får bästa pris på dina nya titlar!

Lämna ett svar