Mervärden får låntagare?

  • Inläggskategori:Lån
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Vad finns det för mervärde för lån?

Ingen har väl undgått att läsa om den stora debatten kring sms lån och företagen som lånar ut pengar. Debatten har varit skarp och det finns delade åsikter kring ämnet. Vad som inte diskuterats speciellt mycket är vad låntagaren själv tycker.

Jag anser det vara ytterst märkligt att man har en debatt utan att ta ställning till vad låntagaren (läs kunden) anser. Man har via medier fått höra att kunderna som lånar ofta är av den yngre generation, dessa unga som går utan jobb är i starkt behov av pengar varpå dom ”sätter sig i skuld fällan och blir på lurade ockerräntor”

Rapporter om sms lån

Tittar man närmare på dom rapporter som kommer direkt från SMS låneföretagen kan man konstatera ganska snabbt att dom inte alls stämmer överens med det media rapporter. Exempelvis är medelåldern för låntagaren runt 30 – 35 år. Han har en snitt inkomst på drygt 230 000 per år och jobbar allt som ofta heltid.

Man börjar alltså undra varför media väljer att vinkla dessa lån på det sättet. Givetvis finns det unga människor som tack vare ett lån hamnar i skuldfällan, men att måla upp tjänsten, företagen och dess verksamhet med en så pass snedvriden bild är inte korrekt.

Tillgång och efterfrågan

Man brukar ofta använda termen tillgång och efterfrågan och så länge efterfrågan på en produkt eller tjänst finns, förstår jag heller inte varför man skall gå in och reglera eller ändra på en marknad. Självklart gäller denna argumentation inte allt men jag tror ni börjar förstå kärnfrågan i det hela.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att en person som väljer att ta ett SMS lån självklart är medveten om riskerna samt vad det innebär, inte minst tack vare medias hårda rapportering dom senaste åren. Eftersom man dessutom måste vara arton år fyllda är det således ett vuxet beslut som man själv får stå för

Lämna ett svar