Ordlista för lån av pengar

  • Inläggskategori:Lån
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

En ordlista och information för dig som vill låna pengar

När man ska låna pengar är det viktigt att man förstår alla begrepp som används i lånesvängarna, så att man tar rätt typ av lån, och så att man sköter lånet på rätt sätt. Därav kommer här en kort ordlista och sammanfattning av information som kan vara till hjälp när man ska låna pengar:

Olika former av lån

Lån med och utan säkerhet kännetecknar lån som tas med eller utan en säkerhet, dvs. en slags pant för lånet. T.ex. billån och bolån är lån med säkerhet, eftersom bilen eller boendet då kan användas som en säkerhet, som banken eller lånegivaren har rätt till, om man inte skulle betala tillbaka lånet.

För så kallade lån utan säkerhet krävs dock ingen pant, och vanliga lånetyper där säkerhet inte krävs är t.ex. snabblån, banklån samt krediter av olika slag. När ett lån utan säkerhet ska beviljas tittar lånegivaren istället för panten på hur kreditvärdig låntagaren är, baserat på en kreditupplysning och annan finansiell information.

Kreditupplysningar

På en kreditupplysning står det bland annat hur mycket du tjänat föregående år, om du har några betalningsanmärkningar eller skulder till Kronofogden, hur mycket lån du har sedan tidigare, samt om du har några tillgångar. Kreditupplysningen beställs av lånegivaren, från företag som UC, dvs. Upplysningscentralen, som samlar sådan information om alla svenskar.

Kostnader för lån

Kostnaderna för olika lån kan variera. För vissa lån betalar man endast ränta, medan t.ex. snabblån är räntefria, men man betalar istället en avgift, som t.ex. en administrationsavgift för dem. För andra lån tillkommer istället både ränta och avgifter, så för att på bästa sätt jämföra den faktiska kostnaden för ett visst lån med andra lån, bör man titta på den så kallade effektiva årsräntan.

I den effektiva årsräntan räknas nämligen alla räntor och avgifter med. Enligt lag måste effektiv årsränta uppges för alla lån av lånegivaren.

Jämför lån

Om man på ett lättare sätt vill kunna jämföra priser på olika lån, går detta numera att göra med hjälp av olika lånejämförelsetjänster, som det finns gott om på nätet.

Dessa lånejämförelsetjänster har koll på de flesta kända lån av en viss typ, och listar dem med automatik i prisordning, efter att man t.ex. angivit hur mycket man vill låna. Att ta sådana tjänster till hjälp är därmed ett utmärkt sätt att lättare hitta det billigaste lånet, för den som önskar det.

Olika långivare

Varje lånegivare har rätt att skriva sina egna lånevillkor. Detta innebär att det finns stora skillnader mellan olika lån, även om de skulle vara av samma lånetyp. Med anledning av detta måste man alltid som låntagare vara noga med att läsa villkoren i sin helhet innan man ansöker om ett lån.

Lånekalkylator

En lånekalkylator används för att beräkna hur mycket du behöver betala tillbaka på ett visst lån varje månad om du tar det. En sådan kalkylator kan därför vara mycket användbar, och de flesta större lånegivare brukar ofta tillhandahålla dessa kalkylatorer på sina hemsidor. En lånekalkylator sparar dig tid, eftersom du då inte själv behöver beräkna vad din lånekostnad skulle bli, så har du möjlighet att använda en lånekalkylator, är det att rekommendera.

Lämna ett svar