Semestra i utlandet

  • Inläggskategori:Resor
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Prisvärt och sol är avgörande vid val av semesterland

Under 2014 var det framförallt två saker som avgjorde var svenskarna valde att semestra utomlands. Det ena var hur prisvärt det gick att leva landet och det andra var hur varmt det var. Det var inte helt oväntat då lågkonjunkturen i hela världen gör att många håller hårdare i sin plånbok samtidigt som Sveriges långa vinter skapar ett extra sug efter varmare och ljusare klimat. Många reser till Spanien, Grekland, Turkiet eller Italien.

Priset

Alla charterbolag är överens om att Turkiet var årets vinnare på chartersidan. Visserligen har landet fina stränder, spännande kultur och mängder av hotell att välja mellan men det är inte det i första hand som lockar hit resenärerna.

Turista i Sverige

Istället är det att landet är ett av de få länder i Europa som det fortfarande går att semestra i där det mesta är betydligt billigare än i Sverige. Sverige har annars varit ett billigt och säkert turistmål för många som reser hit från utlandet, men även för oss svenskar, som inte varken vill eller kan resa utomlands med allt vad det innebär.

Säkra svenska resmål

Det finns en uppsjö med underbart vackra resmål i Sverige och några av alla de favoriter som finns är:

  • Smögen
  • Göteborg
  • Sandhamn
  • Pie Havsbad
  • Böda Sand
  • Gotland
  • Skåne
  • Dalarna

Sverige har allt från vida vackra sandstränder till fjälltoppar, så man behöver egentligen inte resa utomlands för att få en riktigt bra semester. Det kan du lika gärna skaffa dig här hemma med allt vad det innebär och massa fina minnen.

Nya billiga länder

Men det är inte bara Turkiet som erbjuder billigt boende samt mat och dryck utan även en rad östliga länder så som Ungern, Polen och Ukraina. De har ännu inte lyckats slå sig in på charterutbudet men med tanke på att länderna kan erbjuda samma sak som Turkiet dröjer det nog inte länge förrän så blir fallet.

Sol och värme

Det andra som lockat semestrande svenskar till speciella länder är det som lockat ända sedan flygturismen startade – sol och värme.

Ju fortare vintern kommer och ju längre den håller sitt grepp över landet desto fler söker sig utomlands för at få uppleva värme och ljus. Under vintermånaderna krävs det att man åker relativt långt för att ta del av detta då de tär för kallt kring klassisk semestermål kring medelhavet. Egypten är och förblir ett stort resmål för vintersemestrande svenskar i likhet med Thailand.

Dyrare resmål

Ett resmål som växer sig allt starkare är Maldiverna, en ögrupp av 1200 små öar utanför Indiens kust. Det som framförallt uppskattas här är att man satsar mycket på att bevara sin kultur och natur. I likhet med Egypten och Thailand lever stora delar av befolkningen på turismen vilket i vissa länder resulterar i att turismexploatering. Detta är något som man försöker undvika (och lyckas bra med) vilket gör turistmålet ökar i popularitet.

Lämna ett svar