Skaffa ett bokföringsprogram

Bokföringsprogram för ditt företag

Ett bokföringsprogram är bland det viktigaste ett företag har när det gäller det administrativa. Utan det blir det väldigt lätt att trassla in sig i de regler som föreskriver att bokföringen måste ske löpande och att det ska gå att gå in och titta när som helst!

Stöd för bokföring

Tanken med ett bokföringsprogram är att det ska fungera som ett stöd för dig som sköter bokföringen. För att det ska kunna anta den rollen krävs det att programmet hjälper dig så mycket att det är värt det. I denna artikeln ska vi gå igenom när och hur du kan se om det lönar sig att själva börja sköta bokföringen!

Hur mycket tid tar bokföringen?

För att ens kunna börja räkna på detta så krävs det att du skaffar dig själv en ungefärlig uppfattning om hur mycket tid du använder för att bokföra. Tänk som så att bokföring är så mycket mer än att bara kontera kvitton, det handlar om att ställa samman momsrapporten varje månad, se till att det blir avstämt på kontona och mycket mer.

När du har ett ungefärligt tal kan du ta det gånger det du skulle fått in i stället om du arbetat. Den så kallade alternativkostnaden. Säg exempelvis att du i snitt per månad lägger åtta timmar på din bokföring, och att du har ett timpris på 700 kr. Det betyder att så länge du inte betalar mer än 5600 kr för din bokföring så går du plus på att ta hjälp och använda dig av någon som kan göra det åt dig.

Vad krävs av ditt bokföringsprogram?

Det finns lika många olika sorters krav på bokföringsprogrammet som det finns företag. Det är viktigt att du tar en titt på vad du behöver innan du bestämmer dig för att köpa ett bokföringsprogram. De vanlgiaste funktionerna är att du ska kunna fakturera, sköta din bokföring löpande samt att ha någon form av inventarie register. För de mer avancerade användarna så är det oftast lager funktion eller så kallade avtalsfakturor som efterfrågas!

Lämna ett svar