Söka jobb – Personligt brev

Skapa ett bra personligt brev

I de flesta sammanhang var man diskuterar jobbsökning, är det två ämnen som alltid kommer upp. Ett snyggt och bra CV, samt vikten av ett personligt brev. Det finns en rad uppfattningar om personligt brev, och i allmänhet är dessa grundade på individens smak i fråga om grafik, upplägg och känsla. Allt för sällan handlar diskussionen om vad som ger dig en intervju.

Varför behövs personligt brev?

Även om man har ett cv som visar all den kompetens och erfarenhet man har med sig från tidigare uppdrag, efterfrågas i allmänhet ett personligt brev. I dagsläget är detta en handling man förväntar sig i samband med en ansökan till en tjänst.

För att hitta vad som verkligen fungerar när det kommer till personligt brev, måste vi gå in på vad syftet med brevet är. Detta kommer vara grunden för såväl personligt brev som för cv. Dessa måste anpassas och utformas på ett sätt som gör att de förmedlar samma känsla.

Erfarenheter och kunskaper

Cv visar hur din profil ser ut vad gäller erfarenheter och kunskaper. Brevet har till syfte att förstärka dessa områden och dessutom ge en förklaring till ditt val av yrke och intresse. Personligt brev är i mångt och mycket en snedvriden översättning som antyder att det är fråga om ett personligt, i bemärkelsen mer eller mindre privat, brev. Faktum är att ett personligt brev vid jobbsökningar, är en argumentation för att man passar för jobbet som företaget annonserar.

Hur man skriver ett personligt brev?

Se till att ha en rubriksättning som överensstämmer med ditt cv och den tjänst som är aktuell i stunden. Detta är viktigt för att kunna visa på hur man klassificerar sig själv. Var inte rädd för att ha med adjektiv som engagerad, driven, nyfiken, effektiv. Detta ger en indikation på hur du ser på ditt arbete!

Väck läsarens intresse genom att berätta någonting denne inte redan känner till. Att börja ett personligt brev med ”hej jag heter ….” innebär ofta att rekryteraren tappar intresset direkt. Berätta någonting som de inte vet men som de kanske vill få bekräftat.

För en IT-utvecklare kanske inledningen kan vara ”..som .net utvecklare har jag förverkligat idéer och kommit framåt både privat och yrkesmässigt. Det finns stora möjligheter inom .net som jag lärt mig bemästra genom stor passion för it och språk.”

Var inte rädd för personlig information

Har du intressen eller fritidssysslor som du brinner för, är det rätt läge att berätta om dessa. I vilket fall nämna dessa. Kanske har du någonting gemensamt med de som arbetar på företaget eller den som intervjuar? Att hitta fakta som visar vem du är kan spela in i valet.

Sätt dig in i verksamheten

Varför man söker till ett specifikt jobb, kan vara oerhört viktigt när man söker ett arbete. Det finns många som byter jobb regelbundet och som arbetsgivare vill man vara säker på att den man anlitar inte slutar dagen efter tjänsten börjar. Var noga med att förklara att du känner till företaget och vill gå in i just detta! Hemsidor kan ge en hel del matnyttigt för den som vill känna till mer om verksamheten. Google kan ofta visa träffar om diverse jobb de utlyst.

Sammanfattning för personligt brev

Det är viktigt att skriva ett personligt brev som anpassas till tjänsten och det företag inom vilket man önskar jobba. Var noga med att visa på frågor som gör att du passar och relatera till annons mellan raderna. Koppla tidigare tjänster till deras behov och visa intresse för deras verksamhet och inriktning.

För den som tycker det är svårt att skriva personligt brev, finns en hel del hjälp att få. Även om tjänsten är hyfsat ny i Sverige, kan man nu få hjälp med ansökningshandlingar från de som är proffs vad gäller rekrytering och jobbsökningar. Både för svenska och internationella industrier/verksamheter.

Lämna ett svar