Stor skuldsättning trots bolånetak

  • Inläggskategori:Lån
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Bolånetak och skuldsättning

Sverige är idag ett av världens mest skuldsatta länder. Men det är inte främst nationen Sverige som är skuldsatt, utan dess invånare. Vi lånar pengar som aldrig förr och det är inte längre bara i nödfall som vi väljer att ta lån.

Handla på kredit

Att handla på kredit har blivit en allt vanligare företeelse, vilket lett till en ökad skuldsättning inte minst bland unga och långinkomsttagare. Men också de rika och välbeställda köper förvånansvärt nog en hel del med hjälp av betalkort, trots att detta många gånger innebär extra kostnader för hushållet.

Lagom skuldsättning

Även om många klarar sig undan en överdriven skuldsättning, hamnar somliga i kronofogdens register och drar på sig betalningsanmärkningar. Att beviljas finansiella medel med anmärkningar är många gånger svårt och somliga tvingas genomgå en skuldsanering för att åter komma på fötter.

Olika skuldformer

De två vanligaste skuldformerna i Sverige är trots allt bostadslån samt studielån. Denna typ av lån är svåra att undvika då det moderna samhället många gånger kräver både egen bostad och utbildning. Dock är det tydligt att svensken generellt drar på sig mer lån än vad som är sunt. Finanskrisen för ett par år sedan, var en dyrköpt läxa för många människor världen över, i Sverige klarade vi oss relativt väl men att belåningen var ett grundproblem vid finanskrisen var ändå något som de flesta insåg.

Accelererande låneutveckling

För att stävja den accelererande låneutvecklingen i vårt land, har vi därför bland annat infört ett bolånetak som ser till att begränsa belåningsgraden för villor och fastigheter. Men trots att detta tak finns på plats kommer regelbundet nya rapporter om banker som lånar ut mer och mer till låntagare.

Inte bara bolån som borde ha utlåningstak

Överutlåning är inte enbart ett problem knutet till bolån, flera andra typer av privatlån beviljas till låntagare som egentligen inte borde beviljas dessa krediter. Ofta rör det sig om microlån som du kan läsa mer om här, en typ av lån med snabb utbetalning som gör att individer lånar mer pengar än de klarar av att betala tillbaka.

Särskilt påtagligt är detta fenomen på nätet, där individer lånar stora summor pengar trots att de har skulder sedan tidigare samt i vissa fall även betalningsanmärkningar.

Lämna ett svar