Vad du bör tänka på när du lånar till bostad

  • Inläggskategori:Lån
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Låna till sin bostad

Att köpa en bostad är en stor frihet. Det ger dig möjligheten att själv renovera och rusta upp boendet efter eget behag. En annan fördel med renoveringen är att du ökar bostadens värde och får ofta igen pengarna när den säljs. Detta gäller inte om du bor i hyresrätt. Ofta har nog inte hyresvärden något emot att du står för renoveringen, men du får inte ut något av det eftersom en hyresrätt inte kan säljas.

Finansiera sitt bostadsköp

När man köper bostad tar man oftast ett lån för att finansiera köpet. Ett bolån är inget konstigt då få personer har tillräckliga tillgångar för att kunna köpa en bostad för omkring miljonen kontant. Det man bör tänka på är dock att göra en ordentlig boendekalkyl.

Det nya boendet kan komma att påverka dina framtida kostnader, vilket gör det nödvändigt att räkna på de framtida kostnaderna. Det kan t.ex. innefatta räntekostnad, månadsavgift, drift (el, vatten, värme) och reparation. Ofta hjälper mäklaren som sköter försäljningen dig med att räkna på hur stort lån och vilka andra kostnader din ekonomi klarar av.

Ditt nya bolån

En viktig detalj med bolån som är hypotekslån är att du bara kan låna upp till 85% av bostadens värde. Det betyder att du måste gå in med de resterande 15 procenten själv eller finansiera det med en annan typ av lån, vanligtvis ett blancolån. Blancolånet är ofta förknippat med en betydligt högre räntesats än hypotekslånet. Det beror på att du inte ger banken någon säkerhet för de pengar de lånar ut till dig. Banken kompenserar detta med att ta ut en högre ränta på lånat kapital.

Renovera sin nya bostad

Som jag nämnde i början av denna artikel är kan det vara nödvändigt att renovera ett nyinköpt boende. Detta är kostnader som också ska rymmas inom din budget. Ofta kan det krävas nödvändiga reparationer för att du över huvud taget ska kunna bo i lägenheten eller huset. Det kan t.ex. handla om tradig toalett eller handfat m.m. Se till att ha stenkoll på alla möjliga kostnader om kan uppstå vid ett bostadsköp. Då ska du se att det blir ett lyckat köp i slutändan, ett köp som inte kör din privatekonomi i botten.

Lämna ett svar